Aksjesparekonto – samle aksjer og fond på ett sted
Med en aksjesparekonto samler du alle fondene og aksjene dine på ett sted. Fordelen med aksjesparekonto er at du kan kjøpe og selge aksjer og fond innenfor kontoen, uten å utløse skatteplikt.

  • Det er først når du tar ut avkastningen du må betale skatt.
  • Overfører du aksjene og fondene dine til en aksjesparekonto innen utgangen av 2018 blir du ikke beskattet.
  • Det er gratis å opprette aksjesparekonto.

IPS – smart pensjonssparing
Individuell pensjonssparing (IPS) er øremerket pensjon. Fordelene med IPS er at du ikke betaler skatt på avkastningen i spareperioden, og at sparesaldoen din er unntatt formueskatt.

  • Med IPS kan du spare inntil 40 000 kroner årlig, og du får 23 prosent av sparebeløpet i fradrag på skatten.
  • Setter du inn maksbeløpet på 40 000 kroner får du en skattefordel på 9 200 kroner.
  • Skatteleggingen av IPS er symmetrisk. Det betyr at du også skatter 23 prosent når du tar ut pengene som pensjonist.

Når bør jeg velge hva?
Aksjesparekonto gjør det enklere og mer lønnsomt å spare i fond og aksjer. Aksjesparekonto passer for deg som ønsker å spare med høyere risiko, er interessert i å investere i aksjer og fond, og har et tidsperspektiv på sparingen din fra eksempelvis fem til ti år.

Dersom du allerede sparer noe i fond og aksjer lønner det seg å plassere disse i en aksjesparekonto innen utgangen av 2018.

IPS gjør privat pensjonssparing mer lønnsomt, og passer for deg som har et langsiktig perspektiv, og er villig til å binde opp midlene dine frem til du er 62 år.

Kombiner sparing i aksjesparekonto og IPS
Det smarteste for de fleste vil være å kombinere sparing i aksjesparekonto og sparing i IPS. Ved å gjøre dette får du sikret lønnsom sparing, gunstige skattefordeler og ulike tidsperspektiv på sparingen din.

Har du spørsmål om aksjesparekonto eller IPS – eller trenger hjelp til å komme i gang? Ta kontakt med rådgiver i en av våre lokalbanker.